March 15, 2011

PaksAan + HaSutAN



Hello2..
TOPIK HARI NI..
Ape jd bile ade..

PAKSAAN + HASUTAN dalam KehIdupan

Korang rase ade lg tak kehidupan yg diPAKSA??
Paham x??
X eaa
Eg: 

1. Ibu BApa paksa anak beliau belajar..tp anak beliau xnk..TAK MINAT katenye..

2. cmne pulak Ibu Bapa Pakse anak Keje… padehal anak Nk study..
 
3. KAHWEN…KAHWEN pakse lak cmne..ayah kate…  anak dah besar,, Bek kawen,, klu belajar pon akhirnye KE DAPOR gak…

4. kahwen yg ditentukan oleh MAK AYAH… and anak Xsuke maybe ade pilihan len or tau dah perangai laki pilihan mak bapa tu cmne… ataupon Ibu bapa yg mementingkan DARJAT… cm cite P.RAMLEE… Mak dara yg nk kan
LAWYER,, MAJISTRET,, DOKTOR..


                                                   
Tu antaranye laaa

Macam Ne lak Kehidupan yg diHASUT??
mmm
ok2cm ngok je kan
eg:
1. anak nk Study, tapi JIRAN tetangge or Sedara Mare g HAsut IBU bapa anak ni,, kate ANak ni xya study..
Kate nye, anak ni BoD** lah..
Maybe dorg kate lg anak ni bek kawen laaa…dapat bg wet kat mak bapak..
dLL…

2. anak nak kawen gn LAKI/POMPUAN kesayangan mereka tapi sedare mare ke jiran tetangge BERBULU je mate agaknye nk tgk anak ni kawen then HASUT mak ayah anak ni n cite2 BURUK tentang PASAngAN pilihan si anak dengan berunsurkan
FITNAH semata-mata
N sebagai nye laaa.. yg mmg berunsurkan HASUTAN yg Maybe menjadi FITNAH

kan ade cite MAMI JARUM tu..cm2 la rupenye..


Zaman agak mODEN nitp patot ke ade KEHIDUPAN Seperti DI ATAS???

Ye..saye ingat dah xde
Tapi selepas terjadi kat batang IDONG..

Eheheh.. BUKAN saye la yg kene orang len,,
 tapi beliau yg Saye maksodkan ade di sekitar saye je
n saye sgt bersimpati gn BELIAU…

Saye x kate saye x memakse..tetapi saye terpakse untuk memaksa..
Contoh laa. Adek saye yg laki tu..

Si ALif
Mule2 die nk xnk je g TEKNIK SHAH ALAM tu..
N saye sebagai seorang KAKAk yg ingin melihat Adik nye BERJAYE..
Xde laaa. Berjaye ke x len cite, tapi saye xnk la adek saye ni g belajar mende die xminat n maybe die xle skor
N saye rase klu die g TEKNIK tu n belajar bout WELding.. 

Tu kan lebey bgs
Korang ade x adek laki yg lebey berminat wat mnde2 teknikal dr teori
Begitu juge adek sayeso terpakse lah saya menghasut ayah saye tok memakse die ke TEKNIK 

tapi ayah x wat..
coz ayah xsuke pakse anak2 beliau 
so saye tukar taktik gn mintak angah SLOW TALK gn alip n berJAYE

Yg MAKAN pen tu la die.. XDE MAKANAN ke kat HOSTEL tu
 
N die epy la skang kat TEKNIK tu smpai x Hengat KAKAK die nii

See..tu bezenye paksaan yg saye nk org sedar maybe bukan korang maybe sedare mare korang,, kawan2 korang,, jiran tetangge korang.

Bukan apa if la dipakse nye seseorang niiithen die tension

DIE BUNOH DIRI cmne…??? 
 kan die dah wat 1 DOSE beSAR

Xpon DIE BERDENDAm gn ibu ayah die
 kan die wat DOSE gak

Sape nk Doakan IBU AYAH Klu BUKAn ANAK2 TOL X??

panjang lebar sangat saye menaip..
T merapu meraban....
kang MASALAH lak kan..
hehehehe...


ps: kepade yg berkenaan yg seringkali dipakse,, Kuatkan lah semangat,, klu ur PArents cm2...KAMI kan ade...





No comments:

Loading...

nRelate - Posts Only

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

walk TogetheR

Daisypath Anniversary tickers

SoCCer

click me 2x

.